beats by dre cheap

Kuhinja sa ekrana....

   Globalizacija je uzela toliko maha u svim segmentima naseg zivota da ce uskoro doci vrijeme da necemo znati ni ko smo ni odakle smo.Sve se cini da se nametnu neke bjelosvjetske norme i da se zatru svi tragovi nekih veoma vaznih stvari koje su cinile nekad nase zivote.Nekad imam utisak kao da nikad nismo ni zivjeli,ni veselili se, ni postojali nego je to sve pocelo u trenutku kad se svijet poceo "baviti" nama, kao veliki dusebriznici i kao neko ko nam treba pokazati pravi zivot..
  Ja sam jos uvijek pod utiskom tv-kanala i zelim samo jos jedan post da posvetim tome jer ono sto mogu vidjeti je zaista napadno i cudno.Ja nisam staromodna i spremna sam da prihvatim sve novitete naravno u skladu sa mojim godinama, ali ono sto se dogadja ja zaista nemogu da shvatim ,koliko se mi trudimo da pobjegnemo od nasih korjena,nasih zivota i nase tradicije.
  Koliko god ima tv-kanala toliko ima i kuhara po studijima pa se pocnem pitati zar smo mi zaista tako nesposobni bili, a ucestvovali smo u odgoju nase djece,zivjeli i kuhali.Kako to da sada u novim vremenima nista nije dobro od onoga sto se jelo i pilo kod nas od davnina, nego je dobro ono sto nam namecu sa svih strana.
  Ja zaista nisam spremna prihvatiti vizuelnu prevaru u kojoj je tanjir promjera 40cm i na sred tog tanjira neka grudvica necega smuckanog i preko toga gomile trave..Ja vjerujem da postoje ljudi kojima su to delikatesi i vjerujem da se sad u ovim vremenim vecina trudi da su u skladu sa najnovijin trendovima,ali treba li zaboraviti majcinu ili bakinu(naninu) kuhinju samo zato sto to zeli Zapad.
  Sta nas uopste vraca u nase djetinjstvo i mladost nego kuhinja i jela koja smo tada imali i koja su nam spremale nase majke.Ta jela se sve manje mogu vidjeti na ekranima a samo se guraju neka koja bi trebala oznaciti treci milenijum.Bez obzira sto smo zivjeli u nekom drugom sistemu znali smo mi odlicno sta je kuhinja ,kuhanje i poslastice.Moze kuhar meni da pokazuje tamo hiljade nekih japanskih vjetrova ili kolaca sa gomilama slaga ali jedna strudla od oraha ili maka,tepsija sa baklavom ili tufahijama,kadaif,sape nikad nemogu stati u istu ravan sa onim sto se nudi na tv kuhinji.Ono sto najvise upada u oci je kolicina pomagala i sudja koje kuhar  koristi i stice se dojam da se upravo to treba da izreklamira.Jer kako objasniti da su nasi roditelji bili u stanju zaista vrhunske pecijalitete spremiti u jako skromnim uslovima.Danas je u modi sto vise sudja nagomilati a hranu treba u tom sudju traziti sa povecalom.
  Moja kcerka je takodje pristalica noviteta i javlja mi da je nabavila tuppeware-spravu,na kojoj pravi loptice, kao to bi trebale biti klepe (kulaci).Ali ja sam i dalje misljenja da je jednostavnije napraviti jufku na starinski nacin i uraditi ih onako kako se to nekad pravilo.Ja to njoj nisam u stanju objasniti jer je ona moderna i slijepo vjeruje televiziji koja je cisti opijum za narod.

Supa koju zimi najvise kuham:
 
 U lonac stavim:1govedja rozbratna,jedna suplja kost,cijela veza zeleni,dva tri lista  lorbera,nekoliko zrna bibera,so,2 ljuske od jajeta,nalijem vodom i pustim da se sve skuha...
Kuhano meso na tanjir zajedno sa supljom kosti i mrkvom i pored toga rendani hren...
Supu zakuham sa domacim rezancima koje sam davno napravila kad sam bila besposlena...
Samo takvoj supi vjerujem u ovako hladnim zimskim vremenima...Ali to danas nije moderno, jer treba otici u ducan i kupiti gotovu supu napravljenu Bog zna kad...jer je to poruka sa tv-ekrana....to je moderno

u vrtlogu
http://uvrtloguzivota.blogger.ba
09/02/2012 07:53